PORADNIK

INICJATYWY

PARTNERZY

PORADNIK PRACODAWCY - BHP - PPOŻ - ODO

Zakładka poświęcona aktualnościom z zakresu problematyki bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa pożarowego i pierwszej pomocy przedmedycznej pomału ewoluuje. Pisząc o naszych działaniach usługowych, zrodził się pomysł aktualnych odpowiedzi na pojawiające się i nurtujące naszych kontrahentów problemy. Tak też powstał pomysł stworzenia tematycznego poradnika, w którym będziemy na bieżąco odpowiadać na pojawiające się pytania z naszej branży.
Zapraszamy także do zakładki BHP Retro - czyli archiwalnych zasad, oznakowania i dawnego sprzętu minionych czasów, dotyczących bezpośrednio naszej pracy.
 
Z Pozdrowieniem-  Piotr Bucior & Marek Mróz
 

OGRANICZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI

Nasz poradnik ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie może zastąpić fachowej konsultacji ze specjalistą w danym zakresie działań lub oparcia się o stosowną wykładnię obowiązującego prawa. Autorzy nie odpowiada za jego treść w jakimkolwiek zakresie, a w szczególności za jakąkolwiek szkodę wyrządzoną zastosowaniem, zastosowaniem niewłaściwym lub brakiem zastosowania się do niej. W poradniku dzielimy się wyłącznie osobistymi doświadczeniami, nabytą wiedzą oraz zasobami, które można znaleźć w ogólnie dostępnych źródłach, bądź publikacjach. Treść bloga jest wyrazem poglądów autorów, którzy zastrzega sobie prawo do jej zmiany w dowolnym momencie. Korzystanie z zawartości nie buduje również stosunku nawiązania wiążącej prawnie umowy.

Wraz ze wzrostem temperatur jak bumerang wraca problematyka pracy w warunkach uciążliwych okresowo dla pracowników. Wysoka temperatura może powodować wiele istotnych dla naszego zdrowie zmian w organizmie wiążących się głównie z jego odwodnieniem oraz utratą cennych minerałów.

Pracodawcy w świetle obowiązującego prawa mają obowiązek zapewnić swoim pracownikom dostęp do tzw. napojów profilaktycznych. Dotyczy to zarówno osób wykonujących czynności służbowe w pomieszczeniach jak i pracowników zatrudnionych przy pracach na terenie otwartym.


Obowiązek zapewnienia napojów profilaktycznych dla pracowników reguluje art. 232 kp. oraz wydane na jego podstawie Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów i dotyczy następujących warunków:

  • Prac na otwartej przestrzeni przy temperaturach poniżej 10ºC  lub powyżej 25ºC – dotyczy to głównie stanowisk robotniczych,
  • Na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28ºC – najczęściej są to stanowiska pracy biurowej.

Z racji przeznaczenia powinny być to napoje mineralne, czyli uzupełniające tracone z potem oraz w procesach przemiany materii elektrolity, tak ważne dla działania "pompy sodowo-potasowej". Najlepszym rozwiązaniem jest w tym przypadku woda mineralna gazowana lub nie. Wszelkie napoje gazowane i do tego słodzone tak naprawdę wzmagają tylko pragnienie, a bardzo często zawierają również masę konserwantów i sztucznych barwników.

Napoje powinny być dostępne dla pracowników podczas całej zmiany roboczej, i pracodawcy mają tu kilka możliwości. Najczęściej spotykaną choć najmniej ekonomiczną jest umieszczenie ogólnodostępnych dystrybutorów z wodą, kolejny sposób to zapewnienie w zakładzie dystrybucji wody butelkowanej oraz najrzadziej spotykany sposób czyli zwrot kosztów zakupu napojów najczęściej podczas prac w terenie.

Warto zauważyć że wyposażenie stanowisk pracy w klimatyzację, powinno zapewnić niemożliwość wzrostu temp powyżej 28ºC, co niweluje konieczność zapewnienia napoi profilaktycznych.

Napoje są wydawane i przysługują tylko w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie - może tu zachodzić konieczność wykonywania pomiarów w określonych pomieszczeniach pracy biurowej lub na zewnątrz pomieszczeń. Ich ilość musi być "wystarczająca" a co za tym idzie niezbędna jest na tym polu wymiana informacji pracownik - pracodawca.

Pamiętajmy że prawidłowe nawodnienie organizmu to tak naprawdę nasze zadanie, i każdy człowiek czy to w procesie pracy czy poza nim powinien o nie zadbać bez względu na temperaturę. Napoje w pracy to tylko dodatek, na którym nie powinniśmy opierać podstawy funkcjonowania naszego organizmu.

Szacuje się iż optymalną ilością jest tzw. 8 szklanek dziennie czyli odpowiednik około 2 litrów płynów wypijanych niedużymi ilościami gwarantującymi ich poprawne wchłonięcie. Dodatek soli mineralnych, świeżego soku z pomarańcza lub cytryny to zestawienie wręcz idealne.

Z pozdrowieniem - Piotr Bucior & Marek Mróz

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Dalsze informacje Ok