NAPOJE DLA PRACOWNIKÓW

Wraz ze wzrostem temperatur jak bumerang wraca problematyka pracy w warunkach uciążliwych okresowo dla pracowników. Wysoka temperatura może powodować wiele istotnych dla naszego zdrowie zmian w organizmie wiążących się głównie z jego odwodnieniem oraz utratą cennych minerałów. Pracodawcy w świetle obowiązującego prawa mają obowiązek zapewnić swoim pracownikom dostęp do tzw. napojów profilaktycznych. Dotyczy to zarówno osób wykonujących czynności służbowe w pomieszczeniach jak i pracowników zatrudnionych przy pracach na terenie otwartym.

Obowiązek zapewnienia napojów profilaktycznych dla pracowników reguluje art. 232 kp. oraz wydane na jego podstawie Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów oraz zmieniające je Rozporządzenie z 12 czerwca 2019 r.  i dotyczy następujących warunków:

  • Prac na otwartej przestrzeni przy temperaturach poniżej 10ºC  lub powyżej 25ºC – dotyczy to głównie stanowisk robotniczych,
  • Na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28ºC – najczęściej są to stanowiska pracy biurowej.

Z racji przeznaczenia powinny być to napoje mineralne, czyli uzupełniające tracone z potem oraz w procesach przemiany materii elektrolity, tak ważne dla działania "pompy sodowo-potasowej". Najlepszym rozwiązaniem jest w tym przypadku woda mineralna gazowana lub nie. Wszelkie napoje gazowane i do tego słodzone tak naprawdę wzmagają tylko pragnienie, a bardzo często zawierają również masę konserwantów i sztucznych barwników.

Zgodnie z art. 232 Kodeksu pracy pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Natomiast w § 112 Rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy został nałożony na pracodawcę dodatkowy obowiązek związany z zatrudnieniem pracownika na stałe lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych. W takim przypadku zatrudniający powinien, oprócz wody, zapewnić także inne napoje dopasowane do warunków oraz rodzaju pracy.

Napoje powinny być dostępne dla pracowników podczas całej zmiany roboczej, i pracodawcy mają tu kilka możliwości. Najczęściej spotykaną choć najmniej ekonomiczną jest umieszczenie ogólnodostępnych dystrybutorów z wodą, kolejny sposób to zapewnienie w zakładzie dystrybucji wody butelkowanej oraz najrzadziej spotykany sposób czyli zwrot kosztów zakupu napojów najczęściej podczas prac w terenie.

Warto zauważyć że wyposażenie stanowisk pracy w klimatyzację, powinno zapewnić niemożliwość wzrostu temp powyżej 28ºC, co niweluje konieczność zapewnienia napoi profilaktycznych.

Napoje są wydawane i przysługują tylko w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie - może tu zachodzić konieczność wykonywania pomiarów w określonych pomieszczeniach pracy biurowej lub na zewnątrz pomieszczeń. Ich ilość musi być "wystarczająca" a co za tym idzie niezbędna jest na tym polu wymiana informacji pracownik - pracodawca.

Pamiętajmy że prawidłowe nawodnienie organizmu to tak naprawdę nasze zadanie, i każdy człowiek czy to w procesie pracy czy poza nim powinien o nie zadbać bez względu na temperaturę. Napoje w pracy to tylko dodatek, na którym nie powinniśmy opierać podstawy funkcjonowania naszego organizmu.

Szacuje się iż optymalną ilością jest tzw. 8 szklanek dziennie czyli odpowiednik około 2 litrów płynów wypijanych niedużymi ilościami gwarantującymi ich poprawne wchłonięcie. Dodatek soli mineralnych, świeżego soku z pomarańcza lub cytryny to zestawienie wręcz idealne dla właściwego uzupełnienia elektrolitów i dobrego samopoczucia.

Opracowanie - Marek Mróz - Główny Specjalista ds. Bezpieczeństwa i Higieny Pracy

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.